Het Stedelijk Onderwijs Antwerpen kiest voor duurzaamheid.

Het Stedelijk Onderwijs kiest resoluut voor duurzaamheid. In het verlengde van het Europese klimaatplan en de beslissing vanuit het Antwerpse stadsbestuur om dit zo snel mogelijk te realiseren, wil het Stedelijk Onderwijs haar bijdrage leveren tot een leefbare en duurzame samenleving. Het Stedelijk Onderwijs wil dé referentie in Vlaanderen worden, ook op vlak van duurzaamheid.

Kleine en grote energiebesparende maatregelen

Het Stedelijk Onderwijs doet heel wat inspanningen om het energieverbruik in de schoolgebouwen terug te dringen. Want energie is een duurzaam én kostbaar goed. Zo werken de cel Onderhoud van Patrimoniumbeheer en Werkhaven reeds een tijd samen om een aantal kleinere energiebesparende maatregelen uit te voeren. Bijvoorbeeld: tochtstrips voor ramen, tochtborstels voor deuren, isoleren van buizen, deurpompen….

Daarnaast werden er door de cel Vastgoed en Projecten in heel wat scholen grote renovatieprojecten opgestart waarbij onder andere onze gebouwen en installaties energiezuiniger worden gemaakt. Voor bepaalde projecten werken ze samen met onze netbeheerder Eandis.

En dan zijn er ook initiatieven zoals de EcoScholen of de Mos-scholen (milieuzorg op school) waar heel wat scholen aan meewerken.

Een energierapport voor alle scholen

Elke school zal vanaf het voorjaar 2012 een energierapport ontvangen dat de mogelijkheden van energiebesparingen voor de school aangeeft. Elke school krijgt dan een analyse van het huidige verbruik van de school en wat de concrete mogelijkheden zijn tot daling van energieverbruik. Via een registratietool op het web kan de school het energieverbruik opvolgen. Op regelmatige basis zal elke school zelf een rapport kunnen maken.

Onze doelstelling

Het Stedelijk Onderwijs Antwerpen wil binnen 5 jaar met 80% van haar scholen bij de 20% meest energiezuinige scholen van Vlaanderen horen. Het moderniseren van onze infrastructuur is belangrijk maar niet voldoende om dat te halen. Het verminderen van het energieverbruik of energiebehoefte is minstens even belangrijk. We rekenen in 2012 én de volgende jaren op het enthousiasme en medewerking van al onze leerlingen en medewerkers om mee te bouwen aan een energiezuinige toekomst voor al onze scholen.

Draag zelf je steentje bij

Het Stedelijk Onderwijs doet heel wat inspanningen om het energieverbruik in de schoolgebouwen terug te dringen. Want energie is een duurzaam én kostbaar goed. Zo werken de cel Onderhoud van Patrimoniumbeheer en Werkhaven reeds een tijd samen om een aantal kleinere energiebesparende maatregelen uit te voeren.