Start van de campagne: februari

Kan 't wat minder?

Om de twee maanden brengt de energiecool-campagne nieuwe tips waarmee je jouw school heel eenvoudig een pak energiecooler maakt. Doet jouw school mee? Dan moet je deze maand de radiatoren en deuren in de gaten houden.

• Aan de radiator hangen tags met de boodschap “Chillen”. Wist je dat je door de verwarming een graadje lager te draaien, gemiddeld 7% bespaart? En dat niet alleen op de gas- en elektriciteitsrekening. De CO2 uitstoot gaat met evenveel procenten omlaag.
  • Op de deuren zeggen deurhangers “Dat doet de deur dicht”. Want een gesloten deur houdt de warmte binnen. Een gemiddelde school kan zo algauw 200 m3 gas besparen.

Vind je de hangers niet in je school? Spreek dan je directie of leerkrachten aan. Zij hebben ze zeker gekregen.

Tweede fase: maart

Laat het uit!

Onder het motto ‘Laat het uit!’ roepen we alle leerkrachten, leerlingen en schoolmedewerkers op om te speuren naar apparaten die nodeloos in de standbymodus staan. Want toestellen in de stand-bymodus verbruiken meer dan je denkt. Als je weet dat zo’n klein lampje 5 tot 10 euro op jaarbasis verbruikt, heb je een héél goede reden om zo’n toestel volledig uit te zetten.

Tel de computers, printers, monitors, tv’s, dvd-spelers, gsm-laders, keukentoestellen, … in stand-by maar even bij elkaar op. Dat tikt aardig aan, niet? Sluimerverbruikers uitzetten moet dus een reflex worden.

• Met de ‘Laat het uit’-wobblers staat je waakzaamheid steeds in de aan-modus! Zo bespaar je met je school snel een mooi bedrag. En uiteraard spaar je tegelijk ook het milieu.

Derde fase: mei

Trap eens door.

In deze nieuwe actie bekijken we het begrip duurzaamheid een pak ruimer. Want ook rond de school kan het verbruik van energie en de uitstoot van CO2 lager. Door niet met de wagen maar wel met de fiets naar school te komen, bijvoorbeeld.

Daarom organiseert het Stedelijk Onderwijs (net als de Stad Antwerpen) op dinsdag 8 mei een grote Fietsdag. Het is de bedoeling dat die dag zoveel mogelijk leerlingen en leerkrachten naar school fietsen.

Doet jullie school mee? Want al dat trappen heeft niet alleen een energiecool effect. Jullie verhogen ook de verkeersveiligheid rond je school. Zo maak je van de schoolomgeving een milieuvriendelijkere, aangenamere plek voor iedereen. En ondertussen laat je ook een duurzaam (fiets)belletje rinkelen bij de andere weggebruikers.

• Elke deelnemende fietser krijgt op 8 mei als dank voor zijn energiecoole inzet een fietslichtje cadeau. Zo blijft je duurzame inspanning nog lange tijd goed zichtbaar voor iedereen!

De andere duurzame initiatieven van Stedelijk Onderwijs Antwerpen.

Het Stedelijk Onderwijs kiest resoluut voor duurzaamheid. In het verlengde van het Europese klimaatplan en de beslissing vanuit het Antwerpse stadsbestuur om dit zo snel mogelijk te realiseren, wil het Stedelijk Onderwijs haar bijdrage leveren tot een leefbare en duurzame samenleving. Het Stedelijk Onderwijs wil dé referentie in Vlaanderen worden, ook op vlak van duurzaamheid.

Ontdek ook de andere duurzame initiatieven van Stedelijk Onderwijs Antwerpen.