Informatie voor leerkrachten.

Duurzaamheid in de klas

De voorbije jaren is iedereen zich ervan bewust geworden dat het levensnoodzakelijk is om duurzamer om te gaan met onze planeet. De opwarming van het klimaat, de uitputting van natuurlijke hulpbronnen, het verdwijnen van diersoorten: we kunnen het tij enkel keren als we onze levensstijl bijsturen. Heel wat mensen doen dat gelukkig ook. Duurzaamheid en energiezuinig leven zijn thema's die ook een plaats moeten krijgen in de klas. Alleen zo kunnen we erin slagen om jongeren ook echt energiebewust te leren leven.

Hier vind je enkele interessante links naar organisaties die je kunnen ondersteunen met een duurzaamheidsproject op jouw school:

Projecten rond duurzaamheid in het Stedelijk Onderwijs

We hopen dat alle scholen in het Stedelijk Onderwijs actief deelnemen aan deze energiecoolecampagne. Het project van jouw klas of school kan hier een plaatsje krijgen.

In Antwerpen is alle energie verdwenen. De stedelijke basisscholen moeten een energiemachine ontwikkelen om complete chaos te vermijden en het leven in Antwerpen terug in beweging te krijgen. De ontwikkelde machines moeten mooi zijn en vooral gemaakt worden uit recyclagematerialen. De leerlingen staan voor een uitdaging. 25 basisscholen schreven zich in voor deze wedstrijd en ontwikkelden een machine om Antwerpen weer in beweging te zetten na een fictieve energiecrash. Leerlingen maakten zo op een leuke, efficiënte en uitdagende manier kennis met de verschillende aspecten van technologie. Het resultaat was een bonte verzameling vol waanzinnige en écht werkende energiemachines.
Een leerling van Omnimundo vertelt hoe ingenieus de winnende machine van zijn school in elkaar zit: “Onze machine is eigenlijk een dubbel waterrad dat wordt aangedreven door het water van een kapot geprikte waterballon. Het stromende water zet eerst het grote rad in gang en dan het kleintje. Helemaal onderaan hebben we graszaadjes gelegd. Door het water van het kleine waterradje zijn die beginnen groeien en daardoor krijgen we nu groene energie.”

Stuur ons snel jouw project: energiecooleschool@so.antwerpen.be

Deel je ervaringen

Heb je als leerkracht in jouw klas al gewerkt rond duurzaamheid en wil je dit graag delen met je collega's? Stuur dan een mailtje met je contactgegevens en een korte omschrijving van jouw les of project naar energiecooleschool@so.antwerpen.be. Wij zorgen er dan voor dat jouw educatief materiaal een plaatsje krijgt op deze pagina.

Verken je school

We zijn benieuwd hoe jouw school omgaat met duurzaamheid. Wil je deel uitmaken van een netwerk van groene leerkrachten die de ambassadeurs zijn van duurzaamheid in de scholen van het Stedelijk Onderwijs? Beantwoord onderstaande vragen en stuur een mailtje naar energiecooleschool@so.antwerpen.be.

• Wat functioneert nu goed op het vlak van duurzaamheid in jouw school?
  • Wat is het beste dat je kan overkomen op het vlak van duurzaamheid in jouw school? Durf er op los te dromen!

We bezorgen je dan meer informatie over het netwerk van groene leerkrachten in het Stedelijk Onderwijs.